Laadvoorzieningen en elektrische voertuigen (EV’s) in parkeergarages:
De discussie over laadpunten in parkeergarages is erg actueel. Termen als brandrisico, oplaadpalen, load-balancing, capaciteit, VvE-besluit of draagvlak vallen vaak en ervaring leert dat er wel eens zaken door elkaar worden gehaald waardoor een discussie moeilijk wordt. Soms leidt dit zelfs tot fellere gesprekken of irritaties.
Hier volgt onze ordening van zaken als hulp voor zulke discussies.
Misschien wel meest gehoorde issue is: “Oplaadpalen of EV (electrisch voertuig) vormen een gevaar voor de brandveiligheid”.
Ofschoon het zeker waar is dat het blussen van een EV veel moeilijker is dan een gewone auto en er ook zeer toxische gassen vrijkomen willen we benadrukken dat dit in praktijk minder bezwaarlijk is dan theoretisch. Het gaat om de omstandigheden. Neem als voorbeeld een parkeergarage van 500 m2. Hierin passen ongeveer 20 voertuigen. Het meest waarschijnlijk brandscenario is als volgt: Een (1) voertuig gaat branden. Dit zal mede gezien de hoeveelheid plastic snel leiden tot een overslag naar de twee naast-geparkeerde voertuigen. Deze laten op hun beurt daarna ook weer de twee naast-geparkeerde voertuigen laten branden et cetera. Terwijl dit proces gaande is zal de brandweer gealarmeerd worden en enige tijd daarna arriveren. We gaan er in Nederland vanuit dat de brandweer 30 minuten na ontstaan van een brand operationeel is. Inmiddels branden in het voorbeeld al 7 voertuigen. Ongeacht of er nu wel of geen sprake is van EV’s. Dan is er sprake van een flashover-situatie; alles in de parkeergarage zal ineens gaan branden. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de brandweer niet naar binnen gaat om te blussen. Zij zullen proberen om de brand te beperken tot de parkeergarage. Hulpdiensten denken aan de eigen veiligheid. Opnieuw: het scenario zal weinig verschillen of er wel of geen EV’s zijn.
Waar het dus eigenlijk om gaat is niet zozeer het vergelijken van soorten voertuigen, maar over het eigenlijke brandrisico. Risico is te definiëren als kans (op brand) x effect (van brand).
Wat moet dan gebeuren om de kans op brand te verkleinen?
Statistisch lijkt het erop dat de kans op brand van een EV minder groot is dan bij een normaal voertuig. Het is wél vaker in het nieuws. Misschien komt dat omdat het relatief nieuwe soorten voertuigen zijn óf omdat een (1) EV niet geblust kan worden. Per incident is er een verschil maar zoals gezegd in parkeergarages is er weinig verschil. Hoe dan de kans op brand in parkeergarages te verkleinen?
Bijvoorbeeld:
- Het type oplaadpunt: Wanneer er sprake is van hobbymatige stopcontacten in parkeergarages wordt het risico dat er iets gebeurt groter. In het Bouwbesluit staat tegenwoordig als eis dat er minimaal zogenoemde ‘mode-3’ laadpunten geplaatst moeten worden. Deze hebben o.a. thermische beveiligingen, sterker: er is op moment van schrijven geen voorbeeld bekend van een oplaadpaal type mode-3 of 4 waar brand is uitgebroken.
- De capaciteit van de meterkast (Centrale Voorzieningen Kast – CVK): Als de maximale capaciteit van een meterkast wordt gevraagd komt er meer warmte vrij. De kans op het ontstaan van brand wordt zeker niet minder. Door je te laten adviseren door deskundige partijen kun je dit risico verminderen. Zo moet je een meterkast met daarin bijvoorbeeld 3 x 35 Ampère nooit zwaarder belasten dan de hoogste groep daaronder, in dit geval 3 x 25 Ampère. Je kunt ook een dynamic load balancing systeem overwegen. Dit zorgt ervoor dat er capaciteit aan de laadpalen gegeven wordt zolang de capaciteit van de meterkast-, de door het gebouw benodigde capaciteit maar genoeg heeft en de maximale capaciteit niet wordt overschreden.
- Het opladen van fietsen, vaak door middel van hobby-stopcontacten is een serieuze kans op het ontstaan van brand. Doe dat nooit in de parkeergarage (en stal ze er ook niet).
Áls er dan toch brand uitbreekt, hoe kun je dan het effect verminderen?
- Door ervoor te zorgen dat je een brand altijd heel snel ontdekt (BMI -brandmeldinstallatie) zodat de brandweer er eerder is en misschien toch nog wel kan ingrijpen.
- Voor bestaande gebouwen meestal geen mogelijkheid maar in nieuwbouw parkeergarages onder gebouwen waar geslapen wordt is voortaan een sprinklerinstallatie geëist.
- Door ervoor te zorgen dat de bouwkundige brandwerende voorzieningen die er bij jou ook ongetwijfeld zijn in goede staat zijn. Wij maken het helaas bijna altijd mee dat zelfs bij net opgeleverde parkeergarages fouten zijn gemaakt in de bouwkundige voorzieningen. Denk aan kunststof leidingen die door het plafond-, direct in de bovenliggende woning voeren… Zelfs als het bij oplevering goed was moet er rekening mee gehouden worden dat de voorzieningen in de loop van de tijd kunnen worden doorbroken. Ze moeten worden onderhouden. Wij inspecteren dit voor onze klanten heel vaak.
- Maak goed afspraken over de netheid in de parkeergarage. Zorg dat er niet wordt opgeslagen. Stel je voor: Niet alle parkeervakken zijn bezet. Het overslaan van een brand naar het voertuig daarnaast kan niet want dat is elders. Helaas heeft de eigenaar van de auto die op weg is wat brandbare opslag tegen de muur staan. Nu kan de brand zich via die opslag wél naar het voertuig twee parkeervakken verder verplaatsen…
- Als je onderdeel van een VvE bent dan heb je te maken met een splitsingsakte (modelakte). Hebben jullie een wat ouder gebouw, dat wil zeggen van 2016 of ouder, dan is de overheid nu bezig een zogenaamde ‘notificatieregeling’ in te laten gaan. Als het eenmaal zover is, (waarschijnlijk per 1 januari 2025), hoeft iedereen die daar behoefte aan heeft nog maar aan de VvE te laten weten dat hij/zij een laadpaal gaat plaatsen. De VvE heeft dan geen mogelijkheid meer om collectief de beste en veiligste keuzen te maken. Laat het niet zover komen en begin op tijd met een door de VvE besloten keuze. Onze ervaring leert dat een volledig proces een jaar kan duren, zeker nu de notificatieregeling eraan lijkt te komen wordt de bereidheid tot compromissen minder. Leden die ‘toch geen EV of laadpaal willen’ hebben het nakijken, het gebouw zal minder veilig worden al is het maar omdat er dan moeilijker noodschakelaars kunnen worden geïnstalleerd met al die verschillende oplossingen.
Ons bedrijf heeft veel ervaring met draagvlakonderzoek bij VvE’s en om via die resultaten te komen tot een beslissing over EV’s en laadpunten. Afhankelijk van je wensen is de kans aanwezig dat ons advies en onze begeleiding gedeeltelijk gesubsidieerd (SVVE) kan worden. Wij hebben veel tevreden VvE’s als klant waarbij onze brandveiligheidsadviezen niet alleen een goede basis vormen om draagvlak te vergroten.