Notificatieregeling oplaadpunten VvE

Notificatieregeling oplaadpunten VvE

7 november 2023

De vraag naar onze diensten nam toe naarmate de inwerkingtreding van de Notificatieregeling naderbij kwam. Zeker voor VvE’s die een splitsingsakte (modelreglement) van voor 2017 hebben is het iets om bij stil te staan.
Het wetsvoorstel Notificatieregeling oplaadpunten VvE, heeft als doel, leden van een VvE het recht te geven een laadpunt te plaatsen op de parkeerplaats of in de parkeergarage. Dat kan dan zonder er toestemming voor te vragen aan de VvE. Het enige wat een lid hoeft te doen is de VvE informeren en een werkplan opstellen. Dit geeft individuele leden meer vrijheid zelf te beslissen.
Het wordt dan makkelijker om laadpunten te kunnen plaatsen, maar onze ervaring leert dat het niet altijd beter is. Het kan bijvoorbeeld, om kosten en overlast te beperken en brandveiligheid te bewaken, beter zijn om samen met andere leden en de VvE laadpalen te plaatsen. Zeker het deel brandveiligheid, blijkt als VvE beter te regelen en handhaven dan wanneer er op individueel initiatief laadpunten geplaatst worden.
De regeling was al voorzien, maar is enkele keren uitgesteld. Op dit moment worden de consultatiereacties op de regeling verwerkt en is de beoogde inwerkingtreding 1-1-2026.

 

 

Waarom de vertraging?

 

 

De inhoud is nog onzeker, met name de voorwaarden staan nog ter discussie. Uiteindelijk zal de wet betekenen dat als een gebruiker de VvE notificeert en zij/hij voldoet aan de voorwaarden van de Notificatieregeling en de eventuele eigen voorwaarden die binnen de VvE gelden, een VvE zich niet kan verzetten tegen het plaatsen van het oplaadpunt.
De voorwaarden moeten nog verder in de wet worden uitgewerkt, maar gedacht wordt op dit moment bijvoorbeeld aan:

 

 

  • (Brand)veiligheidsvoorschriften, zoals installatie van het oplaadpunt door een erkend installateur en het eventueel inschakelen van een brandveiligheidsexpert;
  • Technische eisen die aan het oplaadpunt gesteld kunnen worden. Zoals brandveiligheid en het niet overbelasten van de stroomvoorziening zodat dit niet overbelast raakt, door bijvoorbeeld; smart charging en dynamic load balancing(*) .
  • Wijze van kosten(her)verdeling; gebruik van de gemeenschappelijke stroomvoorziening
  • Gebruik, beheer- en onderhoudsvoorschriften.
  • Verantwoordelijkheid (lees aansprakelijkheid) van de eigenaar/gebruiker van het voertuig. Denk aan de kans op het uitbreken van brand terwijl de eigenaar weet dat er een terugroepactie is of het voertuig een aanrijding heeft gehad
  • Databeveiliging: Naast een beveiligde meetinrichting is het belangrijk dat de oplaadpunten en de installaties beschikken over professionele waarborgen voor databeveiliging en cybersecurity. Hiermee kan inbraak of verstoring van het elektriciteitssysteem worden voorkomen.

 

 

(*)Wat is load balancing?

 

 

Oplaadpunten met een ‘load balancing’-functionaliteit kunnen tegen relatief beperkte kosten voorkomen dat bij uitbreiding van het aantal oplaadpunten een verzwaring van de elektriciteitsaansluiting nodig is. En dat stroom die het gebouw nodig heeft voor bijvoorbeeld de liften altijd ter beschikking blijft. Laadpunten krijgen dan minder. Dit laatste is (o.a.) het zogenoemde ‘dynamic load balancing’.
Waarom nu actie nemen?

 

 

Waarom nu actie nemen?

 

 

Waarom zou je nu iets doen terwijl het nog niet hoeft? Het antwoord is: tijd, zorgvuldigheid en kwaliteit. De termijn van een beslissing van VvE’s die handhaafbaar is en gedragen door > 2/3e van de leden is lang. Als je niet op tijd bent als VvE dan kun je in de problemen komen.

 

 

Een typisch dossier gaat als volgt:

 

 

  • Informele gesprekken over laadpunten
  • Agenderen ‘laadpunten’ op ALV en discussie
  • Na de ALV zijn er neutralen, voor- en tegenstanders. Deze laatste met name vanwege het niet willen delen in kosten en/of angst voor brandveiligheid
  • Fase van informatie- en argumenten verzamelen door sommige leden van de VvE, vaak neemt nu te polarisatie enigszins toe
  • In de volgende ALV worden meningen uitgewisseld. Er worden werkgroepen geformeerd en/of een extern adviseur, zoals Witlox Brandveiligheid, wordt gevraagd een Laadpuntenadvies op te stellen, al of niet subsidiabel door de SVVE-regeling
  • In de volgende ALV wordt een beslissing genomen

 

 

Houdt dus rekening met een doorlooptijd van minimaal 6 maanden, vaak een jaar. Om als VvE de regie te behouden zou het project dus liefst eind 2024 moten beginnen, niet later dan medio 2024.

 

 

Wij kunnen je helpen en zijn er klaar voor. We hebben zeer veel tevreden VvE’s geholpen. Vooral omdat onze laadpaaladviezen duidelijk zijn. Op basis daarvan kunnen beslissingen genomen worden. Onze volledige, uitstekende brandveiligheidsadviezen worden erg gewaardeerd en dragen substantieel bij tot besluitvorming. Onze rapporten zijn kwalitatief hoogwaardig en door SVVE (destijds SEEH) aantoonbaar geaccepteerd voor subsidie.

 

Dit is ook interessant om te lezen

Vluchtroutes en voorwerpen

Vluchtroutes en voorwerpen

Brandbare Objecten in Vluchtroutes: Nieuwe Regelgeving per 1 Juli 2024 Brandveiligheid is een belangrijk onderwerp in...

Wetgeving

Wetgeving

Aantal Oplaadpunten Bouwbesluit 2012 en Europese Energy Performance of Building Directive (EPBD III) schrijven voor:...

Laadvoorziening in parkeergarages

Laadvoorziening in parkeergarages

Laadvoorzieningen en elektrische voertuigen (EV’s) in parkeergarages: De discussie over laadpunten in parkeergarages...